Samtalen hjelper deg til å lykkes som entreprenør

Skal du skape og starte noe nytt, er samtalen ditt beste verktøy, hevder førsteamanuensis Sarah Joy Lyons ved Høyskolen Kristiania.

KRISTIANIA VERKTØYKASSE: Entreprenørskap

Sarah Joy Lyons, Høyskolen Kristiania
Har du en god idé? Gjøre noe med den!, oppfordrer førsteamanuensis Sarah Joy Lyons ved Høyskolen Kristiania.

Innovasjon og entreprenørskap er i vinden som aldri før. Er det mulig å øke sannsynligheten for å lykkes med entreprenørskap?

– Ja, hevder Sarah Joy Lyons, som er førsteamanuensis ved Institutt for markedsføring ved Høyskolen Kristiania. Hun har skrevet boken «En fugl i hånden», som gir en innføring i verktøy og metoder for å øke sannsynligheten for å lykkes med innovasjon og entreprenørskap.

– Entreprenørskap er relevant for alle, både de som vil starte opp ny virksomhet og de som vil skape positive endringer i eksisterende organisasjoner, sier Sarah Joy Lyons i ny episode av Akademisk kvarter, som er en podcast fra Cappelen Damm Akademisk.

– Entreprenørskap handler i bunn og grunn om hvordan du kan finne på smarte ideer, utvikle dem og sette dem ut i livet. Det kan være alt fra å skape en bedre møtekultur til å gjøre verden litt bedre.

Akademisk kvarter: Hør førsteamanuensis og fagbokforfatter Sarah Joy Lyons i samtale med Audun Farbrot, fagsjef for forskningskommunikasjon ved Høyskolen Kristiania.

Hva var det som fikk deg til å skrive denne boken?

Det var studentene inspirerte meg til å skrive boken. Jeg synes det er innmari gøy å forelese i entreprenørskap. Mange av lærebøkene er på engelsk. Så jeg fikk lyst til å skrive en bok på norsk. Jeg har samlet verktøy og metoder og bruke masse norske eksempler for å engasjere studentene.

Du har kalt boken for en «En fugl i hånden». Du må nesten forklare oss hva du mener med det?

– Professor Saras D. Sarasvathy har gjort studier av hvordan vellykkede entreprenører jobber. Hun har identifisert fem prinsipper som suksessfylte entreprenører bevisst eller ubevisst følger. Den første beslutningslogikken har hun kalt «En fugl i hånden». Kort fortalt handler det om starte med det du har tilgjengelig her og nå. Hva er du god på? Hva interesser deg? Hva brenner du for ? Start med det du er god på, og se hvordan kan skape en ny mulighet ut ifra det.

Er det mulig å lese seg til å bli vellykket entreprenør?

Nei, Du kan ikke lese deg til å lykkes som entreprenør. Men, du kan lære deg noen spørsmål og verktøy som hjelper deg på veien. Hvordan kan du forstå hva kunden egentlig vil? Hvordan kan du utvikle ideen din? Hvordan kan du tjene penger på konseptet ditt på ulike måter? For virkelig å lykkes, kan du ikke bare lese det, du må gjøre det. Du lærer best gjennom å gjøre det.

Hva vil du at boken skal gjøre med leserne, eller snarere, hva vil du at boken skal få leserne til å gjøre?

Jeg håper at de tenker at ok, nå skal jeg bare prøve å gjøre det. Hvis leseren drømmer stort, kan hun starte i det små her og nå. Forhåpentligvis blir leserne inspirert til å sette i gang.

Har du noen personlig favoritt blant de mange verktøyene og metodene du presenterer?

– Når du skal utvikle nye produkter og tjenester og starte noe, er samtalen helt unik. Når du får en idé, er det bare å gå og snakke med fem personer og stille åpne spørsmål om deres holdning til konseptet uten at du sier noe om ideen din. Det mener jeg er det beste verktøyet.

Et av kapitlene bærer den interessevekkende overskriften «Hvordan tenker en entreprenør?». Og her drar du parallellen til det å lage mat. Forklar!

– Det finnes enkelt sagt to hovedtilnærminger til å lage mat. Oppskriftslogikken får deg til å starte med en oppskrift, skrive handleliste, og følge oppskriften. Kjøleskapslogikken får deg til å åpne kjøleskapsdøren, se hva du har, og se hva du kan få ut av det. Det kan bli skikkelig digg, eller kanskje ikke så vellykket. Entreprenøren vil typisk følge kjøleskapslogikken: Hva har jeg tilgjengelig her, hva kan jeg jobbe med, og så lager du noe ut ifra det. I starten trenger du ikke vite hva sluttresultatet skal bli. Dette er også et verktøy: Tenk muligheter ut ifra du har.

Du anbefaler altså å starte ut med improvisasjon fremfor en klar plan og struktur?

– Skal du utvikle noe nytt, er improvisasjon lurt i oppstartsfasen. Jo lenger i prosessen du kommer, jo mer data og informasjon må du hente inn, og du må planlegge og strukturere mer. Det handler egentlig ikke om å planlegge eller ikke. Det handler om å være åpen for at resultatet kan bli noe annet enn du så for deg. Hvis du er åpen for å snakke med ti kunder, og lager og tester en liten protype før du lander på den endelige forretningsplanen, kan det hende konseptet blir bedre enn hva du opprinnelig hadde sett for deg.

Hvilke råd vil du gi studenter som drømmer om å starte egen virksomhet?

– Å være student er din gullbillett til å skaffe nettverk, få kontakter, og starte i det små. Ikke vent til du er ferdig med studiene. Gjør det her og nå.

Smakebiter fra «En fugl i hånden»:

Her kan du lese utvalgte smakebiter fra boken «En fugl i hånden og andre verktøy for innovasjon og entreprenørskap»:

Referanser:

Tekst: Audun Farbrot, fagsjef for forskningskommunikasjon og innovasjon ved Høyskolen Kristiania.

Si din mening:

Send gjerne dine spørsmål og kommentarer til denne artikkelen på E-post til kunnskap@kristiania.no. Bruk gjerne kommentarfeltet nedenfor.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *