Vi er fortsatt i sommerfuglenes tid

For seksti år siden i dag, den 25. november 1960, ble de tre søstrene Mirabal slått i hjel av det hemmelige politiet i Den Dominikanske republikk. FN har valgt denne datoen som den internasjonale dagen for eliminering av vold mot kvinner, til minne om søstrene Mirabal, til hyllest til alle kvinner i verden, og for å støtte og oppmuntre alle som prøver å stoppe vold.

Jeg så dem med en gang jeg gikk ut i mottaksområdet på Zaventem, Florissa, rett over gulvet, rett innenfor tauene, med et stort smil, med en liten jente i hånden som så skeptisk på meg. Florisa løftet henne opp så jeg kunne gi henne en klem. «Camila, hils på onkel Morten”.  

Jeg tenkte på dette i dag, og på Florissas guddatter Camila. For det er en spesiell dag. På denne dagen for 60 år siden, den 25. november 1960, ble Camilas bestemor og søstrene hennes, Minerva, Maria Teresa og Patria Mirabal, slått i hjel av general Rafael Trujillos hemmelige politi. Og FNs generalforsamling har valgt denne datoen som den internasjonale dagen for eliminering av vold mot kvinner, til minne og hyllest til de modige søstrene.

General Rafael Trujillo hadde full kontroll over Den Dominikanske republikk i 30 år. Formelen hans for å holde makten var enkel. Mer enn 30.000 mennesker ble henrettet under hans regime.

Trujillo var kjent for å bruke sin posisjon for å få sin vilje med unge kvinner, og de borgerlige familiene i Santo Domingo fryktet invitasjonene til ballene og middagene i presidentpalasset. Den unge Minerva motsto trassig Trujillos forsøk på forførelse. Under en nyttårsfeiring i San Cristobal spurte Trujillo Minerva om hun var enig i hans politiske ideologi. Minerva svarte at politikk ikke interesserte henne. «Og hva om jeg sender en underordnet for å erobre deg til meg?» sa Trujillo. Minerva svarte: «Og hva om jeg erobrer dine underordnede?» [1].

Minerva studerte jus og ble advokat, men ble nektet å praktisere. Minerva og søstrene hennes, Maria Teresa, Patria og Dedé, ble involvert i den politiske bevegelsen mot Trujillo, og sammen dannet de en gruppe de kalte «Bevegelsen av den fjortende juni», oppkalt etter datoen for en massakre Patria hadde vært vitne til . Søstrenes nom de guerre ble Las Mariposas – «sommerfuglene».

Men Minerva og María Teresa ble oppdaget, fengslet og mishandlet. Heldigvis opplevde Trujillos regime en økt internasjonal opposisjon, og Organisasjonen for amerikanske stater sendte observatører til landet. Dette var sannsynligvis grunnen til at en rekke kvinnelige politiske fanger, inkludert Minerva og María Teresa, til slutt ble løslatt.

Men Trujillo hadde et problem. Sommerfuglene, Patria, Minerva, Maria Teresa, ble et sterkt symbol på motstanden mot ham. 25. november 1960, var de på vei hjem fra et besøk til Maria Teresa og Minervas fengslede ektemenn.  Søstrene og sjåføren deres, Rufino de la Cruz, ble stoppet av Trujillos hemmelige politi. En av dem forklarte senere som følger:

«Etter at vi stoppet dem, tok vi dem med til et sted nær kløften hvor jeg beordret Rojas å plukke opp noen kjepper og ta med en av jentene. Han adlød ordren og valgte hun med de lange flettene. Alfonso Cruz valgte den høyeste og Malleta sjåføren. Jeg beordret dem til å gå til en sukkerrørlund utenfor veien. De ble skilt slik at de ikke skulle være vitne til henrettelsen av hverandre. «[3]

Mordet på sommerfuglene hadde en sterk innvirkning på dominikanerne, og Trujillo ble myrdet seks måneder senere. Han hadde styrt landet i 30 år.

Mye har endret seg siden sommerfuglenes død. Minervas datter Minou var i mange år valgt til parlamentet og stilte i et presidentvalg. Barnebarnet Camila ble uteksaminert med førsteklasses utmerkelser fra Science Po, etter ett års utveksling ved London School of Economics, og arbeidet i internasjonale organisasjoner i hjemlandet.

Men selv om mye har endret seg, lever vi fortsatt i sommerfuglenes tid. Kvinner er fortsatt undertrykt. Kvinner er utsatt for vold over hele verden. Politisk vold, vold i hjemmet, systemisk vold, institusjonalisert vold, tilfeldig vold. De opplever vold fordi de blomstrer, fordi de smiler eller fordi de gråter, fordi de har ambisjoner, fordi de lykkes, fordi de er smarte. De opplever vold fordi de har drømmer. De opplever vold fordi de er sterke, fordi de motstår, eller fordi de gir etter. De opplever vold fordi de er kvinner.

35 prosent av alle kvinner vil i løpet av livet oppleve vold. Over 600 millioner kvinner bor i land der vold i hjemmet ikke er ulovlig. I mange land er jenter forhindret fra å gå på skole. 250 millioner kvinner i dag ble gift før fylte 15. Anslagsvis 133 millioner jenter og kvinner har opplevd en eller annen form for kjønnslemlestelse. Og hvert år flykter tusenvis av kvinner og barn fra hjemmene sine og søker tilflukt på krissesentra.

Vold mot kvinner handler om menneskerettigheter, demokrati, likestilling, kriminalitet og folkehelse. Og det handler om hva som er riktig og hva som er galt. I dag kan være en dag hvor vi reflekter over hvordan vi kan bidra til å endre dette.

Referanser

[1] Miguel A. Garcías, “Tres Heroinas y un Tirano”, som referert her

[2] Frank Moya Pons, “The Dominican Republic: A National History”, Markus Wiener Publishers (1. mai 1998)

[2] Ciriaco de la Rosa, fra den Dominikanske ensykolpedia 1997, CD-ROM, som referert her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *