Lesernes favoritter i 2019: – Noe du gikk glipp av?

Hvordan få selgere til å prestere sitt beste? Hvordan håndtere vanskelige personer? Er det alltid lurt å gå ut av komfortsonen? Dette er noen av lesernes favoritter i Kunnskapsmagasinet Kristiania i 2019. Her er Ti-på-topp-listen.

FORSKNINGSKOMMUNIKASJON: Kunnskap for et bedre arbeidsliv

Kunnskapsmagasinet Kristiania. Skjermdump av forsiden.
LESERNENS FAVORITTER I 2019: Kunnskapsmagasinet Kristiania ble lansert 23. oktober 2019. Vi har undersøkt hvilke saker som fikk flest lesere i fjor. Skjermdump av forsiden.

Høyskolen Kristiania lanserte 23. oktober 2019 Kunnskapsmagasinet Kristiania som et digitalt magasin der våre faglige medarbeidere presenterer nytt fra forskning og faglig og kunstnerisk utviklingsarbeid og aktuelle faglige bidrag inn i samfunnsdebatten.

Kunnskapsmagasinet Kristiania er et av flere tiltak for å dele kunnskap og gjøre arbeidsliv og samfunn bedre. Magasinet henvender seg spesielt til ledere og medarbeidere i arbeidslivet, øvrige beslutningstagere og nåværende og fremtidige studenter.

Til glede og inspirasjon for nye og faste lesere, presenterer vi utvalgte smakebiter fra Kunnskapsmagasinet Kristiania. Og, det er naturligvis leserne som har stemt frem sine favoritter.

Her er de ti mest leste sakene i 2019:

1. Fem lærdommer som får selgere til å prestere på sitt beste

Nye teknologiske løsninger snur opp ned på bedrifter og hele bransjer. Er det tilfelle også for salgsfunksjonen? Har den etablerte kunnskapen om salg, salgsledelse og salgsprestasjoner gått ut på dato, eller virker den fortsatt? Hva er det som skaper fremragende salgsprestasjoner i dagens marked?

Forskerne Nils Høgevold, Rocio Rodrigues og Gøran Svensson gjennomfører Skandinavias mest omfattende studie av hvilke faktorer som skaper fremragende salgsprestasjoner i bedriftsmarkedet (B2B). Her presenterer de foreløpige resultater fra den pågående studien.

2. Velkommen til galehuset EØS

NAV-skandalen preget nyhetsbildet i årets siste måneder. Dosent Elin Ørjasæter setter saken inn i et større bilde:

«Langtidssykemeldte kan dra på heisa-tur til Spania, på full lønn fra norske skattebetalere. Det har nemlig rumenske og italienske politikere bestemt. Dersom den sykmeldte vil dra til Thailand i stedet, vanker det fortsatt full etterforskning og mulig fengselsstraff. Velkommen til galehuset EØS.

Enten må vi melde oss ut av EØS så vi selv bestemmer over nasjonale lover, eller så må vi melde oss inn i EU og få medbestemmelse over de internasjonale EU-lovene», skriver Elin Ørjasæter.

3. Stresset? Ti råd for å unngå å bli utbrent

Føler du deg sliten og utbrent? Tenker du på alt du ikke fikk gjort? Høyskolelektor  Kjetil A. Vedøy har utviklet ti råd som kan kurere stressede ledere  og medarbeidere før de blir utbrente.

4. Åtte råd om hvordan du håndterer vanskelige medarbeidere

De fleste ledere har noen ansatte i gruppen sin som har sterke meninger, er kritisk til alt og alle og som stadig har lyst til å gjøre ting på sine egne måter. Noen er også helt urokkelige i sine meninger og svært utfordrende å snakke med og å samarbeide med.

Hva gjør du som leder når du opplever at medarbeidere oppfører seg lite konstruktivt på jobben? Høyskolelektor Kjetil A. Vedøy har utviklet åtte praktiske råd til ledere om hva de kan og bør gjøre.

5. Ledere må våge å vise sårbarhet

For å komme i posisjon, må ledere ofte vise styrke. De må vise seg frem, være flinke, de må vise at de fortjener makt og tillit. Men i posisjon må ledere få folk med seg. De må håndtere relasjoner.

For å skape relasjoner må ledere gi noe av seg selv, strekke ut en hånd, gi tillit, men også tåle avvisninger, få kritikk, få høre at de tar feil, få vite at de ikke er godt likt og å miste ansikt. – Det er sårbarhet som skaper robuste relasjoner mellom ledere og medarbeidere på en arbeidsplass, ikke lettvinte popkonsepter som relasjonskompetanse, relasjonsledelse eller coachende ledelse, skriver professor Tom Karp.

6. Sjokoladeforbannelsen

Nordmenn kan ikke spise sjokolade uten at vi har gjort oss fortjent det. Hvis ikke, smaker vi på skyld og sjokoladeskam.

– Herved er sjokolade ikke lenger en belønning i det norske postlutheranske måltidsmønsteret, men mat. Fri deg fra skyld og skam. Spis sjokolade når du vil, oppfordrer professor Runar Døving.

7. Kunsten å presentere en knallgod idé

Det er ikke nok å komme opp med en knallgod idé om du ikke klarer å få andre til å se hvor god løsningen din er.

Førsteamanuensis Astrid Brodtkorb og førstelektor Liv Evjan har utviklet en syv-punkters mal som kan hjelpe deg til å presentere ideene dine på en god og effektiv måte.

8. Hvilken rolle vil HR spille i framtidens arbeidsliv?

Maskiner endrer arbeidslivet. Mens maskinene kan ta over de kjedelige, repetitive og farlige operasjonene, vil menneskene fortsette med å løse utfordrende problemer, være kreative, samarbeide på kryss og tvers og finne på smarte løsninger.

I en framtid der menneskene kanskje blir enda viktigere i organisasjoner, kan det godt hende at HR bør ta en mer sentral strategisk posisjon i organisasjonen. Førsteamanuensis Jarle Bastesen har identifisert fire sentrale kompetanser kan løfte HR-funksjonen til en mer sentral strategisk posisjon.

9. Trygge ledere gir best teamarbeid

Mesteparten av det som gjøres i de fleste organisasjoner løses i arbeidsgrupper, eller team. I mange organisasjoner bruker ansatte mer enn 75 prosent av tiden sin til samhandling med andre. Hva skal til for å få grupper og team til å fungere effektivt?

Psykologisk trygghet er den viktigste nøkkelfaktoren som får team og arbeidsplasser til å fungere på sitt beste. Trygghet er ikke noe de fleste ledere legger vekt på i sin ledelsesutøvelse. Snarere tvert imot, det er mange ledere som leder slik at det skapes utrygghet. – Det å skape psykologisk trygghet på en arbeidsplass har også gjøre med at ledere er trygge på seg selv; i sin rolle og utøvelsen av den, skriver professor Tom Karp.

10. Heia komfortsonen!

Hva er dine nyttårsforsetter i 2020? Skal du utfordre komfortsonen din? Det er slett ikke sikkert du blir en bedre utgave av deg selv bare fordi du trår utenfor komfortsonen din, advarer førsteamanuensis og kollega Hans Erik Næss, som utbringer en hyllest til komfortsonen.

Vi benytter anledningen til å ønske alle våre lesere et riktig godt nytt, skapende år!

4 Comments on “Lesernes favoritter i 2019: – Noe du gikk glipp av?”

 1. Elsker disse intetsigende og empirisk ikke- støttede viss vass kronikkene til Tom Karp. For noe forbanna tøv!

  • Takk for interessen. Her kan du lese noe av empirien som ligger til grunn for de aktuelle kommentarartiklene:
   Tom Karp (2019: God nok ledelse. Hva ledere gjør i praksis. Cappelen Damm Akademisk.
   God lesing!

   • Ja står det i en lærebok så må det jo være sant….. Det finnes ingen empirisk støtte for synsingen. Og det er bare å se på vedkommendes tidligere forskning, så ser man det samme der. Det er få om noen vitenskapelige standarder som overholdes og det er nok også en mulig forklaring på hvorfor nivået av publisering er særdeles svakt.
    Men så lenge «folket» er fornøyd så spiller ikke det noen rolle eller hva.

    Men godt initiativ med disse innleggene, bare synd dere ikke får de som faktisk har litt substans til å skrive for dere.

 2. Pingback: Ti leserfavoritter for kunnskapstørste - Kunnskapsmagasinet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *